A Szenior Örömtáncot elsősorban az idősebb korosztály számára fejlesztették ki, ami a hagyományos táncokhoz képest egy forradalmian új, nemtől és kortól függetlenül gyakorolható közösségi mozgásforma. A nyugat-európai országokban már 50 éve kiválóan működik, hazánkba az elmúlt évtizedben jutott el.

Az örömtánc során nincs szükség sem táncpartnerre, sem előzetes táncos rutinra. A foglalkozások minden csoportban az előírt menetrend szerint zajlanak. Minden esetben az oktató bemutatja, majd gyakoroltatja a csoporttal a rövid koreográfiát. A gyakorlás első szakaszában speciális, úgynevezett ritmikus beszéddel segíti az oktató a táncosait. Mikor pedig már úgy látja, hogy a lábakban jól berögzült a koreográfia, zenére örülhet a csoport újra és újra a táncnak.  

Az örömtánc nagy előnye a művelői számára, hogy ez a tánc már eleve egy idős szervezethez igazított, kíméletes sporttevékenység, és mind eközben, a mozgás mellett „agytorna” is. A legújabb kutatások eredményesen igazolták, hogy az örömtánc késlelteti a demencia, és az Alzheimer-kór kialakulását.

Hétfőn délelőtt a kozármislenyi Művelődési Ház melletti fás, árnyas ligetben látogattam meg a kozármislenyi Szenior Örömtáncosokat, ahol Ács Icával beszélgettem a csoport mindennapjairól.

BaHír: Kozármislenyben mióta ropható a Szenior Örömtánc?

Ács Ica: 2014-ben került az országba az örömtánc újdonsága, és a kozármislenyieknek nem kellett sokáig várniuk a helyi csoport indulására, mert 2018-ban elindult az első Szenior Örömtánc csoport foglalkozása.

BaHír: Nehéz volt a járvány után újra összeszedni a táncos csapatot?

Ács Ica: Amint az enyhítések engedték visszatértünk a rendszeres, heti találkozásokhoz, örömtánchoz. Mindannyiunkat személyes ismeretség köt össze, hiányzott már mindenkinek a csoportos együtt mozgás. Ez leszűrhető volt abból is, hogy már az első alkalommal teljes létszámban kezdhettük meg a kényszerpihenő alatt kissé berozsdásodott tanultak újra gyakorlását, a tánclépések felidézését.

BaHír: Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valakiből sikeres szenior örömtánc oktató legyen?

Ács Ica: Szerintem mindenképpen előnyös, ha már van némi táncos múltja, és mellette fontos a jó zenei hallás, a jó ritmusérzék, az érthető, választékos beszéd, az ápolt megjelenés, a türelem és a tisztelet az emberek iránt, bizonyos mértékű pedagógiai érzék, valamint szervezőképesség. Az oktatói képzésre történő bekerülésnek feltétele még, hogy a tanfolyam megkezdése előtt rendszeresen el kell járnia a jelöltnek egy képzett szenior örömtánc oktató óráira, ahol minimum 20 gyakorlati órát szükséges táncgyakorlással eltöltenie.

BaHír: A tánccsoport irányításához szükség van képzettségre?

Ács Ica: Iskolásként a Mecsek Táncegyüttesben kezdtem, utána 13 évig  táncoltam a Józsa Gergely Néptánccsoportban, majd egy farsangon életre hívtam a Ronygylábnagyik formációt. 2018-ban került a látókörömbe a Szenior Örömtánc lehetősége, 2019 januárjában már jelentkeztem is örömtánc oktató képzésre Budapestre. A képzés három modulból állt, ami átölelte az elméleti, gyakorlati és irányítási követelményeket, köztük újra 20-20 gyakorlati órával. Miután minden feltételnek sikeresen megfeleltem, még ugyanebben az évben, 2019-ben megszereztem a Szenior Örömtánc oktatói oklevelet.

BaHír: Az előadott koreográfiák saját tervezésűek?

Ács Ica: Nem, mert pontosan az agy megfelelő stimulálása miatt megtervezett koreográfiával dolgozom, illetve ezeket váltogatom, párosítom. Az alap táncokat a tanfolyamon elsajátítottam, azóta folyamatosan bővítem a repertoáromat, és ezeket a koordinált mozgás formákat hasznosítom a foglalkozások, bemutatók, népszerűsítések során, kiegészítve őket saját tervezéssel, variációkkal.

BaHír: Találkozhatunk a közeljövőben nyilvánosan a Szenior Örömtáncos csoporttal?

Ács Ica: Igen, a szeptemberi Városnapon mutatja meg a csoport a gyakorlásainak, munkájának eredményét. Remélem a tavalyi városnapi kellemesen örömteli sikert az idei őszön még felül is tudjuk múlni.

BaHír: Városnap után, hogyan tovább?

Ács Ica: A jelenlegi, most már mondhatom, hogy haladó csoporttal, hétfőn délelőttönként próbálunk. Az ősztől szeretnék egy délutános, kezdő csoportot is indítani. Az érdeklődés biztató, csak egyenlőre a helyszűke okoz némi gondot a foglalkozások megkezdésében.