Szigeti Oktávia a Magyar Táncművészeti Főiskola docense, és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2020 őszétől, a pécsi kihelyezett táncos és próbavezető BA képzésének vezetője, a 2021 évi Táncpedagógusok Országos Szövetségének Táncművészetért díjasa, és az idei nyáron Pécsett két héten keresztül tartott nyári tánctábort.

A 2010-ben létrehozott Szigeti Oktávia Táncművészetért Alapítvány munkájával a tánctehetségek felkarolását, a honi táncművészet segítését, illetve annak életben tartását, és megújulását kívánja előmozdítani. Az alapítvány megalakításakor elsődleges célként a táncművészek, táncpedagógusok támogatása, továbbképzések szervezésére, a tehetségek felkutatására és megsegítése, illetve az arra való koncentrálás volt az alapító Szigeti Oktávia célja. A kezdeti tervezést aztán felülírta az élet, új gondolatok születtek, a legkisebbekre, a kezdetek kezdetére helyeződött a hangsúly. Az alakulás óta meggyőződésévé vált az alapítónak, hogy a gyermekkorban végzett mozgásformák jobban rögzülnek a tanítványokban. Ennek okán sokat tett az alapítvány azért, hogy az óvodás korú gyermekek megismerkedhessenek a modern tánc adta lehetőségekkel.

Kozármislenyben nyolc évvel ezelőtt kezdték tevékenységüket, mikor is 330 óvodást két héten keresztül ingyenesen tanítottak, majd ezt a következő évben megismételték. Végső soron ez adta a ma is működő Kozármislenyi Modern Tánc csoportnak a magját. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2018-ban már Pécsen is indított két csoportot az alapítvány. Kovácsné dr. Bobály Viktória vezetése alatt kis- és nagy iskolás korosztályban működnek évről-évre a csoportok. A fiatal táncosok az indulás óta már a rendszeres fellépések mellett országos táncművészeti fesztiválokon és versenyeken is részt vesznek, ahonnan mindig dobogós helyezésekkel térnek haza, és nem egyszer állhattak fel már a dobogó legfelső fokára. Az elmúlt több, mint tíz év során az alapítvány folyamatosan tartott táncpedagógus továbbképzést Pécsett. Mellette intenzív módszertani és táncpedagógiai továbbképzéseket is szervezett. De például lehetőséget biztosítottak egészségmegőrző mély izom erősítő gerinctornára egy éven át a Kozármislenyi Művelődési Házban. Az elmúlt években az Alapfokú Művészeti Iskolákban és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban tanuló tehetséges fiataloknak biztosítanak képzési lehetőséget nyári kurzusok, szakmódszertani továbbképzések formájában. Pályaorientáció keretében mentorálnak táncpedagógus szakirány felé forduló szakgimnáziumban tanuló, illetve már végzett növendékeket. Szakmai fórumok, táncversenyek, fellépések, előadások, szakmai beszélgetések, felvételik, táborok, tánckurzusok alkalmával állandóan jelen vannak, és népszerűsítik a kitűzött céljaikat. Megalakulásuk óta számos táncszínházi produkciót valósítottak meg, hogy növendékeik bepillanthassanak a színpad, és a színházkészítés csodálatos világába.

Az iskolás korú gyermekekkel való foglalkozás elsődleges célja a gyermekek testtartásának, testtudatának és ritmusérzékének fejlesztése. További célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk a gyermeknek az önkifejezésre, a kreativitásra. Ezen kívül megtanítjuk őket, hogyan fejezzék ki magukat a test nyelvén. Lehetőséget nyújtunk számukra, hogy megismerjék a tánc nyújtotta boldogságot, és a végtelen lehetőségek tárházát a harmonikus mozgás által. A test mély izomzatának megerősítésével javul a testtartásuk. A koordinációs gyakorlatok által finomodik a mozgásuk. A tánc alkalmas a keresztirányú mozgások révén a két agyfélteke összekapcsolt stimulálására, és ezáltal a diszfunkciók, többek közt a diszlexia, a dísz-gráfia, a diszkalkulia javítására is. Fizikai hatása pedig abban mutatkozik meg, hogy a talpizmok megerősítésével megelőzhető, és gyógyítható a lúdtalp! Alapvető gimnasztikai elemeket tanulnak, melyek nagyban fejlesztik a gyerekek egyéni képességeit. Hosszú távú célunk pedig, hogy a gyermekek váljanak nyitottá, legyenek fogékonyak a művészetek, az igényes zene, és mozgás iránt. Hiszünk a művészetek lélekformáló erejében. Mindemellett a tánc észrevétlenül fejleszti az együttműködést, az elfogadást, a koncentrációt, a kitartást, a testtudatot, a memóriát, a koordinációt, a muzikalitást, és mindezek mellett segít átélni a lélek szabadságát.” – ismertetett meg a tánc örömszerzés melletti jótékony hatásaival Szigeti Oktávia, a Magyar Táncművészeti Főiskola docense, a 2021 évi Táncpedagógusok Országos Szövetségének Táncművészetért díjasa.

Július 19- 23 között alsó tagozatosok, majd a következő héten pedig 26-30-ig felső tagozatos iskolás korúak részére Pécsett Nyári tánc tábort szervezett Szigeti Oktávia Táncművészetért Alapítvány, ahol a táncos lábú fiatalok a modern tánccal ismerkednek, előzetes táncos képzettségüknek megfelelően Szigeti Oktávia és Kovácsné dr. Bobály Viktória irányításával.

A tábor a felejthetetlen élmények, és a sok nevetés mellett, napi három-négy órában, a tánccal kötötte le az állandó mozgásra éhes ifjúság energiáját. Az alapítvány szervezésében tánctanárok képezték a tábor ideje alatt a lányokat és a fiúkat, egyedi és változatos foglalkozások keretében. Természetesen az energia utánpótlásról is gondoskodtak, és napi háromszori étkezéssel biztosították a gyermekek napi ellátását. A tánc, ami felel a test és a lélek harmóniájáért, ebben a két hétben magas színvonalon biztosított volt. A tábor szlogenjéhez híven, mert hogy „A mozgás mindenkié!”