Bár az EMMI még pár nappal ezelőtt is azt állította, hogy szó sincs pedagógushiányról, a Központi Statisztikai Hivatal adatai mást mutatnak. A KSH szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben, és ez az előző év azonos időszakához képest 38 százalékos növekedést jelent – írja a Portfolio.

A munkaerőhiány már olyan szintre emelkedett, hogy veszélyezteti egyes tárgyakból az érettségire való felkészítést is, miután van olyan iskola, ahol elismerték: nem tudnak jelenleg megfelelő szintű, az érettségire való felkészítés színvonalát elérő oktatást biztosítani bizonyos szabadon választható tárgyakból. Olyan iskola is van, ahol egyáltalán nem találnak kémia, vagy fizika tanárt. Probléma, hogy évről-évre több pedagógus megy el nyugdíjba, és egyre kevesebb a pályakezdő, és minden évben több és több oktató hagyja el a pályát, az alacsony fizetések miatt. Ráadásul akik elvégzik a főiskolát-egyetemet, nagy valószínűséggel nem lépnek tanári pályára, hiszen a fizetés olyan alacsony, mint a szakmunkás minimálbér. Sokkal inkább más munka után néznek.

Az általános iskolákban már szinte mindennapos, hogy délután összevonják az osztályokat, mert nincsenek napközis nevelők, különösen súlyos a helyzet akkor, amikor egy-egy tanító lebetegszik vagy kiesik a munkából. 

Most hivatalosan azért nem kapnak béremelést a pedagógusok, mert a koronavírus-válság miatt a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé, miközben a gazdaság a vártnál gyorsabban áll talpra, de ebből a növekedéséből adódó pluszforrásokat sem a tanárbérek rendezésére költi a kabinet.

A PEDAGÓGUSOK HAVONTA MA MÁR SZÁZEZREKET VESZÍTENEK, AZ ELMÚLT ÖT ÉVBEN PEDIG FEJENKÉNT ÖSSZESEN 3-5 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI ÖSSZEGET BUKTAK, MERT A BÉRÜK A 2014-ES MINIMÁLBÉRHEZ VAN IGAZÍTVA.

Ha a béreket nem rendezik, akkor egyre több pedagóguscsalád élhet nélkülözésben a következő időszakban, a fiatalok számára pedig nem jelent perspektívát a főiskola után a szakmunkás minimálbér összegéért tanítani, így a már most is érdemi pedagógushiány a következő években még súlyosabbá válik majd. – írja a Portfolio.