Akinek kutyája van, biztosan látta már, mikor kedvence alvás közben néha úgy csinál, mintha futna, vagy hirtelen megrándul az egész teste, mintha csakazt álmodná, hogy ugrik egyet. De mi lehet ennek az oka? Bár még nem tudjuk mindenre a választ, a tudósok lépéseket tesznek a kutyaálmok kiderítésére, és ezzel egy lépéssel közelebb visznek bennünket kutyatársaink megértéséhez – írja a American Kennel Club.

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy csak ő képes álmodni, azonban a tudósok szerint a legtöbb gerinces rendszeresen álmodik.

Hozzánk hasonlóan a kutyák és más állatok is több alvási cikluson mennek keresztül. Vannak ébrenléti időszakok, ezt követi a R.E.M. (Rapid Eye Movement) – gyors szemmozgási fázis, majd a non-R.E.M. (Non Rapid Eye Movement) – gyors szemmozgás nélküli fázis. A REM-fázis a legemlékezetesebb és legélénkebb álmokért felelős időszak. A szakértők úgy vélik, többek között az agy ebben a fázisban dolgozza fel az elraktározott memóriát. A tudósok nyomon követhetik ezeket a ciklusokat és a kapcsolódó agyi aktivitást speciális berendezések segítségével.

Az egyik leghíresebb ilyen álomkísérletben laboratóriumi patkányok vettek részt. Ezek a patkányok egész nap egy labirintusban futottak. A tudósok nyomon követték a patkányok agyi aktivitását a labirintusban, és összehasonlították a REM alvás alatti patkányok agyi aktivitásával. Azt találták, hogy ugyanazok a területek világítottak meg a patkányok agyában, ami azt jelentette, hogy a patkányok valószínűleg a labirintusról álmodtak.

Ez azt sugallta a kutatóknak, hogy az állatok hajlamosak úgy álmodni, mint mi. A patkányok úgy álmodtak a napjukról, mint ahogyan te is az irodában találhatod magad álmaidban, még akkor is, ha szívesebben álmodtál volna valami izgalmasabb helyet. Az MIT kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az állatoknak összetett álmaik vannak, és képesek emlékezni és lejátszani hosszú események sorozatát alvás közben.

A National Sleep Foundation jelentése szerint a kutyák a napjuk körülbelül felét alvással töltik. Kölyökkutyák, idősebb kutyák és nagyobb fajták esetében az alvással töltött idő még hosszabb is lehet.

Miről ámoddik a kutya?

A legtöbb kutya érdekesebb életet él, mint a patkányok. Annak kiderítésére, miről álmodhatnak a kutyák, a kutatók olyan tesztet végeztek, amely ideiglenesen letiltotta a nyúltvelőt középaggyal összekötő részt, másnéven a „hidat”.

A híd az agytörzs azon része, amely részt vesz az alvási ciklusok szabályozásában, a mély alvás szabályozásában, és felelős azért, hogy gátolja a nagy izmok alvás közbeni mozgását. Más szóval, a hídnak köszönhetjük, hogy nem követi a testünk azt, amiről álmodunk.

A kölyök és idősebb kutyák sokat rángatóznak és mozognak álmukban. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológia emeritus professzora szerint ennek az az oka, hogy a híd kölyökkutyáknál fejletlen, idősebb kutyáknál pedig kevésbé hatékony. Ugyanez igaz az emberi csecsemőkre és az idősebb felnőttekre is.

A kutatók rájöttek, hogy az egyik módja annak, hogy felfedezzék, miről álmodhatnak a kutyák, ha ideiglenesen letiltják a hídat REM-fázis alatt. Ez lehetővé tette számukra, gondosan ellenőrzött körülmények között, hogy a kutyák eljátsszák álmaikat.

Az eredmények nagyjából olyanok voltak, amilyeneket évek óta gyanítottunk.

„Lényegében azt tapasztaltuk, hogy a kutyák kutyus dolgokat álmodnak… a kutyák álommintája nagyon hasonlít az emberek álmaihoz” – állípitották meg a kutatók.

Képek: Pixabay