A Chacaltaya síkomplexum évtizedeken át Bolívia egyetlen síközpontja volt. A központ büszkélkedhetett a világ legmagasabban fekvő sípályával és itt állt a világ legmagasabban üzemelő étterme is. Egészen addig, amíg a hegy gleccsere elkezdett olvadni és mindenki hátrahagyta a nevezetességet – írja a 24.hu az Atlas Obscura alapján.

A sípályákat még az 1930-as évek végén nyitották meg, és hamar a dél-amerikai ország lakosainak kedvenc téli üdülőhelye lett. A Chacaltaya gleccser az év nyolc hónapjában remek lehetőséget kínált a szánkózásra és a síelésre, majd, amikor beköszöntött az extrém hideg, a síelés szerelmesei valamivel lejjebb vonultak.

Az 5421 méter magas hegy csúcsának közelében kialakított síkomplexum magasabban helyezkedett el, mint a Mount Everest északi alaptábora. Évtizedeken át tartotta a világ legmagasabb sípályának rekordját, és az üdülőhely éttermét a Guinness rekordok könyve még mindig a világ legmagasabb éttermének tartja.

1990-ben a tudósok már vészjósló megállapításokra jutottak. Arra figyelmeztettek, hogy 2015-re a Chacaltaya-gleccser eltűnik. Mint kiderült, optimisták voltak. 2009-re a 18 000 éves gleccser teljesen eltűnt.

A jég és a hó elolvadásával együtt természetesen eltűntek a síelni vágyók is.  Az üdülőhelyet bezárták, a sífelvonóit pedig leállították. Azóta az üdülőhely fagyos szellemvárosként ül Chacaltaya csupasz sziklás lejtőin.

Ma csak két állandó lakosa van a hegycsúcsnak, mégpedig egy testvérpár. Adolfo és Samuel Mendoza évtizedekig dolgoztak a sípályán, és tisztán emlékeznek még rá, milyen volt a hóval borított hegy. Egy pihenőhelyet üzemeltetnek ketten, ahol az arra tévedő turisták forró ételeket és italokat fogyaszthatnak.

Manapság már csak néhány katasztrófaturista keresi fel ezt az egykor népszerű síparadicsomot, ami már csak egy hátborzongatóan elhagyatott hegycsúcs.

Kiemelt kép: Wikipédia