Egyre nehezebb megfelelő helyet találni számos rovarfajnak, mint például a méhek vagy a poszméhek számára is, fészkeléshez vagy egyéb tevékenységhez. Ennek oka, hogy a kertjeink egyre inkább túlrendezettek és inkább díszkertészetek, mintsem élőhelyek. Az avar, más szerves „hulladék”, ahogy a bokrokról levágott dugványok is szerves hulladékgyűjtőbe kerülnek, amelynek az az eredménye, hogy a hasznos rovarok élőhelyei elvesznek. Ezért is fontos, hogy méhecskehotelt építsünk. 

Rovarhotel hasznos állatkáknak

A növények mintegy 80 százaléka függ a rovarok általi beporzástól, és ebben a vadméhek és poszméhek is segítenek. A vadméhek nélkül az emberi élet sem lenne lehetséges: nemcsak a növények nagy részét porozzák be, hanem az élelmiszerek mintegy 30 százalékának előállításáért is ők felelnek. Méhek nélkül tehát bizonyos élelmiszerek sem lennének elérhetők. 

A sokféle beporzó faj biztosítja a termés egyenletesebbé tételét és a nagyobb terméshozamot, nem beszélve arról, hogy számos állat- és növényfaj sem létezne, ha ők nem lennének. Sokan felismerték ezt, ezért láthatunk egyre több méhecskehotelt közintézményekben, például az iskolák területén is. Sajnos még nem Magyarországon, bár hazánkban is vannak ilyen kezdeményezések. Ha nyitott szemmel járunk, láthatunk ilyen rovarhoteleket a vadasparkokban, de a Magyar Természettudományi Múzeumnál is.

Miért van szükség méhecskehotelekre?

A fészkelődobozok vagy speciális rovarhotelek otthont és menedéket nyújtanak a rovaroknak a fészkeléshez, hiszen, ahogy írtuk, egyre kevesebb az élőhelyük. Ennek okai sokrétűek:

  • az intenzív emberi beavatkozás a természetbe,
  • a növekvő urbanizáció,
  • a kolonizált zöld területek,
  • a radikális kártevőírtás,
  • peszticidek a szántóföldeken vagy más talajokon,
  • monokultúrák elterjedése,
  • egyre több egzotikus növényfaj a kertekben, amelyek nem alkalmasak az őshonos rovarok szokásainak kielégítésére, 
  • vízfolyások kiegyenesítése vagy lecsapolása, illetve
  • a túlzottan intenzív földhasználat.

A rovarhotelben otthonra találó állatok gyakran veszélyeztetett fajok. Egyre több szó esik a méhek pusztulásáról is, pedig a szakértők már régóta figyelmeztetnek: ha a méhek eltűnnek a Földről, nekünk, embereknek csak körülbelül négy évünk lesz hátra. A rovarhotel éppen ezért nagyon fontos a természet megóvásához. Ezek a menedékhelyek támogatják az ökológiai egyensúlyt, segítik megőrizni a természetet a maga sokszínűségében, és jó betekintést nyújtanak a különböző rovarok életmódjába és biológiai sokféleségébe is. A szálloda nemcsak a tavaszi és nyári fészkelést segíti, hanem a hideg évszakban a téli álmot is.

Készíts te is méhecskehotelt!

A méhecskehotel általában fából készül, és több rekeszt tartalmaz, amelyeket különböző anyagokkal, például faforgáccsal bélelnek ki, hogy otthont biztosítsanak a rovarok számára. A hotel különböző méretű, általában többszintes és kis helyiségekre osztott. Minden rovarhotelnek van teteje, amely véd a szél és az eső ellen. A kialakítástól függően házfalhoz vagy fához is rögzíthető, amelybe sokféle lakos költözhet be:

  • a vörös méh, a selyemméh, a maszkos méh és a szőrös méh,
  • dongók, darazsak (a földdarázs, az aranydarázs vagy az ásódarázs),
  • legyek és légpárnás legyek,
  • bogarak, mint például a katicabogár,
  • fülbemászók,
  • pillangók, ha a rovarhotel nagyobb, védett üreggel is rendelkezik.

Nagyon érdekes és izgalmas megfigyelni, ahogy ezek a rovarok fészket építenek a rovarhotelben. Ezenkívül mi, emberek is élvezhetjük a rovarok előnyeit. A katicabogarak megvédik a növényeket a pókhálós atkáktól és a levéltetvektől, hiszen elsősorban rovarkártevőkkel táplálkoznak, ezért a kertben a rovarhotel használatával sokkal kevesebb környezetkárosító vegyi méreganyagra lesz szükségünk.

Mikor és hová tegyük ki a méhecskehotelt?

A tél végével minél hamarabb lássunk neki a munkának. Ha jó az idő, akár már február végétől is. Arra figyeljünk, hogy a méhecskehotel teljesen természetes anyagból készüljön, és fák, virágok, bokrok közelébe helyezzük el déli fekvésű, napos és időjárástól védett helyre. Ideális esetben a fészkelődoboz körül van egy itatónyílás is, hogy a méhek sárral vagy homokkal lezárhassák a csöveket. A madarak ellen is védeni kell a hotelt, azt pedig egyszerű védőráccsal is megoldhatjuk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján további tippeket is találhatunk erre vonatkozóan.

Az Ökopolisznál azon dolgozunk, hogy ráirányítsuk az emberek figyelmét a saját lehetőségeikre is. Olvasd el a többi cikkünket és oszd meg másokkal is.

Forrás: okopoliszalapitvany.hu

Fotó: okopoliszalapitvany.hu