A konfitálásról korábban már egy interjúnk keretében írtunk. Egy hosszabb konyhai folyamat, ugyanakkor annyira sok munka azért nincs vele, ráadásul a kacsacomb ezáltal sokkal ízletesebb, omlósabb lesz, mintha csak simán megsütnénk. Ezért egy ilyen receptet mutatok be, és néhány köretelemet is hozzáteszek. Karácsonyi vendégvárásra kiváló.

Konfitált kacsacomb:

Hozzávalók:

  • 4 kacsacomb
  • kb. fél kiló kacsazsír
  • Só, hagyma, fokhagyma

Elkészítés:

A kacsát jó alaposan megtisztítjuk, majd minden oldalát sóval bedörzsöljük, majd néhány órát – vagy akár egy egész estét – állni hagyjuk. Mielőtt elkezdenénk a többi folyamatot, törlőkendővel letöröljük róla a még rajta maradt sót.

Ezután a kacsát betesszük egy mély tepsiben és a felolvasztott zsírral nagyjából a háromnegyedéig lelocsoljuk. Hozzátesszük a hagymát, a fokhagymát, illetve ha valaki szeretne egy kis extra ízesítést, akkor meglocsolhatja 2-3 dl narancslével, vagy akár némi almát, kakukkfüvet,0 gyömbért, illetve rozmaringot is tehet hozzá. Ezután 100-120 fokon, nagyjából 4-5 órán keresztül sülni hagyjuk. Miután elkészült, legjobb szerintem frissen tálalni, de a zsírban akár hosszú ideig is el tud állni.

Füstölt sajtos krumplipüré:

Az egyik köret egy teljesen hagyományos étel lesz, egy sima krumplipüré, egy nagyon picit megbolondítva valamivel, amit a gyerekek nagyon szeretnek.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 4-5 dkg vaj
  • 1 dl tej

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megfőzzük, leöntjük róla a vizet, majd összetörjük. Hozzáadjuk a vajat (legyen puha, de ne olvasztott), illetve a tejet (langyosan érdemes), összekeverjük, rámorzsoljuk (vagy ráreszeljük) sajtot, újabb keverés, és már kész is. Díszítésnek a tetejére is mehet kis reszelt sajt. Nem is volt bonyolult, ugye?

Szilvaragu:

A kacsacombhoz jól passzolnak a gyümölcsösebb ízek. Általában a naranccsal szokták párosítani, de a Karácsony ízeihez a szilva is nagyon illik. Lássuk, hogyan készül!

Összetevők:

  • 0.5 szilva
  • 1 dl vörösbor
  • Téli fűszerek
  • Fél citrom héja
  • Cukor

Elkészítés:

A szilvát kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük. Hozzáöntjük a bort. (Megj.: az alkohol kiforr belőle, így nem kell tartani attól, hogy gyerekek jönnek. Arra viszont figyeljünk, hogy ne a legalsó polcokról vegyük a bort, mert annak a minősége az ételen is érződik.) Hozzáadjuk a citromhéjat és a fűszereket. Fahéjat kötelezően ajánlom (akár az egészet is, de a végén azt azért én jobban szeretem kiszedni; de az őrölt is tökéletes), de mehet bele szegfűszeg, gyömbér, kakukkfű, szerecsendió, tényleg csak az ízlés szab ennek határt. Nagyjából 15 percig kell közepes lángon főzni ahhoz, hogy ragus állaga legyen (ha tovább főzzük, akkor egy mártásszerű állagot is kaphatunk, illetve akár pürésíthető is a ragu, de ebben az esetben azt javaslom, hogy krumplipüré helyett burgonyafánk vagy hasábburgonya legyen mellé, nem kell két püré).

Ezután jön a cukor, ugyanakkor előtte ajánlott egyet kóstolni, mert ha érett, édes szilvát vásároltunk, akkor lehet, hogy annak az édessége önmagában elegendő, és nem kell további cukor hozzá.

És már kész is az ünnepi ételünk. Jó étvágyat!