Sok helyen a hétfő az első nap az iskolában. Nézzük milyen időjárás várható ezen a napon!

Hétfőre várhatóan elhagyja a térséget a csapadék zöme, de a déli megyékben még előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás.
Szeles, idő várható, északon csökkenő felhőzettel, míg délen erősen felhős éggel.
A középső országrész kivételével még erős, időnként viharos É-i szél fúj, ami további sarkvidéki eredetű levegőt szállít az ország térségébe.
A hőmérséklet napközben is többfelé fagypont alatt maradhat.
Éjszaka mérséklődik valamelyest a légmozgás. Északon kevesebb felhő, délen még sok felhő valószínű, és ott bár kevesebb helyen, de továbbra is előfordulhat hószállingózás, kisebb hóesés. Gyorsan csökken a hőmérséklet, erős fagyra kell készülni. Az ismert fagyzugokban, a szélvédett mélyedésekben -10 fok köré hűl a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
hétfő reggel -3,
hétfő délután -2,
kedd reggel -3 fok körül alakul.

Időjárás, a LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:


Kedden a déli országrészben még helyenként erősebben felhős lehet az ég, de számottevő csapadék nem hullik, azonban reggel ott néhol még előfordulhat hószállingózás. Az ország többi részén napos, száraz idő várható. Mérsékelt, északkeleten eleinte még élénk ÉK-i szél fúj.
Szerdán, csütörtökön frontmentes, szélcsendes, túlnyomóan derült, napos, éjszakánként erősen fagyos, napközben 0, vagy kevéssel 0 fok fölötti, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás.
Pénteken már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de marad a napsütés, ugyanakkor egy hidegfrontnak köszönhetően, a Dunántúlon és a Tiszántúlon ismét megerősödik az É-i szél, további utánpótlása érkezhet a hideg levegőnek. Nem lesz jellemző, de a középső országrészben elvétve nem kizárt gyenge hózápor.

Január az év első hónapja

Januári jeles napokról olvashatnak itt. Január az év első hónapja. Ősi magyar nevén Fergeteg hava, illetve mai népi elnevezése Boldogasszony hava. Nevét Janus isten után nyerte, akit a szerencsés kezdet, illetve a kapuk és átjárók isteneként is tiszteltek az ókori Rómában. A január és a február volt az utolsó két hónap, amit utólag hozzáadtak a római naptárhoz. Mivel az ókori rómaiaknál ez a téli időszak eredetileg nem kapott hónapot. Bár egy ideig még március volt az év első hónapja, hamarosan a január vette át ezt a helyet, azelőtt a tizenegyedik hónapnak számított.

Forrás: eumet