Mindennapi életünk során természetesnek vesszük, hogy víz van, tiszta, iható és elegendő. Tudjuk, hogy a víz életünk egyik alapvető feltételét képezi. Szükségünk van rá a szervezetünk folyadékpótlásához, alapvető higiéniánk fenntartásához, főzéshez és a termelékenységhez.

Mivel testünk több mint fele – a felnőtt embernek 60%-a, a csecsemőnek 70%-a- víz, ezért elengedhetetlen számunkra a folyamatos vízpótlás. Olyannyira, hogy táplálék nélkül akár heteket is, viszont folyadék nélkül maximum csak pár napot élnénk túl. Ehhez azonban, nem felel meg bármilyen víz, édesvízre van szükségünk. Földünket ugyan 71% -ban víz borítja, az összes vízkészletéből csupán 1 % alkalmas fogyasztásra. Ráadásul nem elég, hogy egy ilyen csekély százalék áll csak rendelkezésünkre, ebben is egyre kevésbé lehetünk biztosak. A Föld édesvíz készletei ugyanis fogynak, aminek számos oka van. Bolygónk egyre növekvő népessége, a globális éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és vízszennyezés csak pár közülük. De az okok között szerepel a gazdaság rohamos növekedése ( például a divatiparban felhasznált temérdek víz ), továbbá a fejlett országokban történő korlátlan vízfogyasztás is. Az USA-ban például átlagosan 250 liter/ fő a napi vízfogyasztás, mindeközben pedig a délkelet-afrikai Mozambikban pedig 10 liter/ fő naponta.

Az 1993 óta minden évben március 22-én tartják a Víz világnapját, melynek célja, hogy felhívja mindenki figyelmét az elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészleteink veszélyeztetettségére. Ezen a napon óvodákban és iskolákban is szerveznek különböző programokat annak érdekében, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek a témához és tudatosíthassák magukban, hogy mennyire fontos ezzel foglalkozni.

Kép forrása: Markus Spiske fotója a Pexels oldaláról

Mit tehetünk mi a vízpazarlás ellen?

Csöpögő csappal már mindannyian találkozhattunk életünk során. Általában elég idegesítő, de nem sok jelentőséget szoktunk neki tulajdonítani. Ám ez elég nagy baj, ugyanis egy csöpögő csap akár 40-120 liter vizet is elpazarolhat naponta! Legközelebb, ha ilyen problémával találkozol, igyekezz mielőbb szerelőt hívni vagy megpróbálni megjavítani.

Gyerekkorából mindenkinek ismerős a fogmosás közben hallott „Ne folyasd a vizet! / Zárd el a csapot!”, ami utána –remélem- egy életen át elkísér mindenkit és igyekszik betartani. Miért is fontos ez? Ha fogmosás közben nem zárjuk el a vizet, akkor 10 liter mehet kárba, azonban, ha elzárjuk a csapot akkor csupán 2 litert használunk fel a fogkefe és a szánk öblítésére. Ha fogmosópoharat használunk, akkor pedig ez akár 3 deciliterre is lecsökkenthető! Plusz pont azoknak, akik bambusz fogkefét és lebomló fogselymet használnak talajvizeink és nagy vizeink megvédésére.

Egy kád vízben való fürdés és egy viszonylag gyors zuhanyzás között 110-180 liter víz a különbség. Elég soknak tűnik, igaz? Ennyit megspórolhatsz, ha legközelebb a tusolást választod és még egy plusz pontot is szerzel a Földnél.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miként alakíthatjuk környezettudatosabbá a fürdőszobánkat, azonban a mosásra nem tértünk ki. Nagyon fontos észben tartanunk, hogy a mosógépet csak akkor indítsuk el, ha kellő mennyiségű szennyes ruha gyűlt már össze és tele tudjuk rakni a dobot, így nem pazarolunk vizet a mosás közben.

A mosás mellett a mosogatás során is figyelnünk kell arra, mennyi vizet használunk. Edényeinket álló vízben mosogassuk el és a folyóvizet csak öblítéskor engedjük meg. A Mosogatógépet pedig csak akkor indítsuk el, ha összegyűlt annyi mosatlan edény, amivel tele lett a gép.

Nem is gondolunk bele abba, hogy minden egyes WC használatkor is litereket fogyasztunk el. Egy WC lehúzás alkalmával 10 liter vagy 4-8 liter víz kerül a szennyvízcsatornába. A kettő közötti különbség pedig nem más, mint egy takarékos WC tartály, melyet mindenképp érdemes felszereltetni otthonunkban. Hosszútávon ezzel is rengeteg vizet megspórolunk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a csapból folyó víz helyett, használjunk összegyűjtött esővizet a locsoláshoz, hiszen mi más is lehetne természetesebb ennél.

Kiemelt kép forrása: Daria Shevtsova fotója a Pexels oldaláról