Észak-Kína egyes részein szezonális hőmérsékleti rekordot mértek csütörtökön, volt, ahol csaknem 39 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála – írja az MTI.

Saho településen 38,9 Celsius-fok meleg volt, de más Hopej tartományi városokban, így a 10 milliós Handanban is már a korábbi évekhez képest előbb meghaladta a 30 Celsius-fokos határt a hőmérséklet. Március első felére vonatkozóan ezek az eddig mért legmagasabb hőmérsékleti adatok.

A héten több mint egy tucat kínai nagyváros jelentett rekordmagas hőmérsékletet, a közép-kínai Vuhanban és Csengcsouban pedig több mint 10 Celsius-fokkal volt melegebb a március elején szokásosnál.

„A föld gyors felmelegedéséről tanúskodnak a ma regisztrált magas hőmérsékleti adatok” – olvasható a hivatalos kínai időjárás-előrejelző közösségimédia-platformján. A Kínai Meteorológiai Hatóság (CMA) szerint a múlt hónapban egyes déli régiókban a megszokottnál körülbelül 20 nappal korábban érkezett a tavasz.

Kína arra figyelmeztetett, hogy más országokhoz képest sebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, az elkövetkező években a szélsőséges időjárás várhatóan jellemzőbb lesz a szokásosnál. Egy idén közzétett tengerentúli tanulmány szerint az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett 20 globális régió közül 16 Kínában található.

Csang Hszing-jing, a CMA szakértője a médiának elmondta, hogy a kínai átlaghőmérséklet növekedése várhatóan jelentősen meghaladja a globális szintet, és a rekord hőmérsékletek rendszeressé válnak.

A jelenlegi extrém magas hőmérsékletek, amelyek 50 évente egyszer fordultak elő, a 21. század végére egy-két évente megismétlődnek,

mondta Csang a National Business Dailynek adott interjújában.

Decemberben a főváros, Peking olyan szabályozást vezetett be, amely korlátozza azokat a projekteket, amelyek sok vizet használnak fel, miután tavaly nyáron a rekkenő hőség és az elhúzódó szárazság miatt víz- és áramellátási nehézségek merültek fel. Az új szabályozás megnöveli a vízpazarlásért kiszabott büntetéseket – számolt be a Beijing Daily című napilap.

(MTI)