Nagyanyáink idejében szinte elképzelhetetlen volt a vasárnap húsleves nélkül. A sokak által kedvelt valamilyen húsból, esetleg csontból készült leves nem hiányozhatott a magyar családok asztaláról. A magyaros éttermek étlapjáról sem hiányozhat ez az aranysárga, gyöngyöző nedű.

Korábban megírtuk, hogy Március végén került fel www.tasteatlas.com oldalra a 100 legjobb leves listája, melyek két magyar leves is szerepel. A lista 18. helyén a gulyásleves és a 27. helyen pedig a húsleves áll. Ez utóbbit a szaklap házias magyar levesként írja körül, amely a húson kívül általában tésztát, gyökérzöldséget és különféle fűszereket tartalmaz.

Hogyan készül?

Mindig melegen tálalják, akár tápláló előételként, akár könnyű főételként. Ezt az ételt sokan készítik csirkéből, vagy más baromfiból, sertés és marha húsból, illetve húsos csontból is. Az alapanyag határozza meg a főzési időt, hiszen lassú tűzön kell készíteni. Ezzel az étellel kapcsolatban is elmondható a régi magyar mondás: „Ahány ház…” Az interneten is sokféle recept közül választhatnak a főzni vágyók. De sok családban nemzedékekről, nemzedékekre száll a „családi recept”. Mindig kerül bele répa és petrezselyemgyökér. De szokás beletenni karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát is. Sok helyen káposzta, vagy kelkáposztalevelet esetleg gombát, vagy kelbimbót, karfiolt tesznek a levesbe. A fűszerezése egyszerű, általában só, bors, fokhagyma, egyes helyeken szerecsendió kerül bele.

Mivel tálalják?

A húslevest, miután elkészült szűrőkanál segítségével leszűrjük és levesbetéttel tálaljuk. A leggyakoribb betét a cérnametélt, de eperlevéllel, apró kockával, vagy a hagyományos csiga tésztával is kínálják. Sok háziasszony készít hozzá daragaluskát, máj vagy húsgombócot is. De vannak olyan területek, ahol palacsintát vágnak vékony metéltre és azzal tálalják. A zöldségeket és a főtt húst általában külön tálban teszik az asztalra. A hús mellé különféle szószokat is szoktak kínálni, például fokhagyma, meggy, paradicsom, kapor, torma, vagy almamártást. De vannak akik, mustárral, vagy tormával és persze kenyérrel fogyasztják.

Tényleg gyógyít?

Nagyanyám mindig húslevest főzött ha meg voltam fázva. Ugye ismerős ez sokaknak!? De vajon tényleg gyógyhatású? „A húsleves megfázás ellenes hatásának évezredes megfigyelés. Az Egyiptomban élt zsidó orvos, Moshe ben Maimon (Maimonidész) az ókori görögre hivatkozva többek között a csirkehúslevessel gyógyította a felső légúti betegségeket. A modern tudomány is igazolta az elméletet, amerikai kutatók szerint a „nagymama húslevese” valóban gyógyító erejű.” – írja az ÉLETMÓD MAGAZIN

„Lesz húsleves. Jó sárga, zsíros tyúkhúsleves. Az jó lesz. Abból megeszek egy tállal. És már habzsolta is, szopogatta a sűrű, apró, sárgaszínű tésztacsigákat, amiket marokszámra eregetett le a nyeldeklőjén.” – írta Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában.