A tavasz egyik legszebb ünnepe a húsvét, ami a keresztények számára az egyik legfontosabb ünnep, mikor is az ünnepkör középpontjában Jézus húsvétvasárnapi feltámadása áll.

Az ünnep fontosságának köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki, és maradt fenn a húsvéti népszokásokkal kapcsolatban. Húsvétvasárnap az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek kerülnek előtérbe, húsvéthétfőn viszont a népszokásoké és a családi ünnepléseké a főszerep.

Húsvét ünnepe egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőséggel, amelynek idején tartották a termékenységi ünnepeket. Ezeknek az ünnepi szokásoknak az elemei a tél utáni feltámadást, és a tavaszi újjászületést szimbolizálják.

Az idei húsvét teljesen eltér a megszokottól, mert elmaradnak a nagy közösségi ünnepek, hagyományőrző húsvéti rendezvények a településeken, skanzenekben. Mégis mindenki próbál kapaszkodót keresni a koronavírus nyújtotta lehetőségek között is, és igyekszik megmutatni, hogy itt vagyunk, működünk, létezünk.

Kozármisleny, mint fiatal város az új lakóparkjairól, modern házairól, fejlődéséról, növekedéséről, fiatalságáról ismert. A városban a Józsa Gergely Néptánc Egyesület képviseli és ápolja, gyűjti és archiválja a helyi szokásokat. Jeles ünnepeken pedig felidézi a helyi hagyományokat, hogy a régi szokások a jelenben múltat kölcsönözzenek a városnak. A mottójuknak megfelelően, miszerint  „Jelene csak annak lehet, akinek múltja is van” hűen ápolják a kozármislenyi kisebbségek szokásait, táncait, viseleteit, családi eseményekhez és az egyházi, világi ünnepekhez ködödő hagyományokat.

Az elsősorban helyi hagyományokat felidéző, gyűjtő és archiváló Józsa Gergely Néptánc Egyesület nevéhez fűződik a városban a húsvéti ünnepkör idején évek óta rendszeresen megtartott húsvéthétfői locsolás, és a hozzá kapcsolódó locsolóversek, népszokások, hagyományos koreográfiák jelidézése, amelyek az idei évben elmaradnak.

A vírushelyzet a hagyományápolás felidézésének közösségi eseményeit elmosta, így a kozármislenyi néptáncosok az újkori hagyományőrzés felé fordultak. A Pécsi utcában található Hagyományőrző Udvarukban színes, vidám, szívet és lelket melengető húsvéti életképet hoztak létre tagjaik lelkes munkájának köszönhetően. A húsvétváró ünnepi díszudvarnak gyorsan híre ment a településen, így a felállítása utáni napokban számtalan kisgyermekes család kereste fel, hogy megcsodálja a nem mindennapi alkotást.

Ebben a koronavírus árnyékolta időszakban is a sikeres összefogás eredményét jelzi ennek az újkori hagyománynak a követése. A megvalósítás során elsősorban a kézzel festett, hagyományos motívumokat felidéző hímes tojások elkészítése dominált. Mindenképpen a hagyományos viseleteket követtük és azok felidézésére szorítkoztunk ebben az igazán nem mindennapi szükséghelyzetben. – mondta Baumholczer Angéla az egyesület elnöke, akinek kertjében kapott helyet a Hagyományőrző Udvar.

A Hagyományőrző Udvar, színes, szemet gyönyörködtető húsvéti dekorációja megcsodálható a kozármislenyi Művelődési Ház szomszédságában, közvetlenül a nemrég felújított játszótértől csak pár lépésnyire, amelyhez a helyi és a környékbeli gyermekek és szülők előszeretettel zarándokolnak el az ünnepek idején.