A műanyag mentes életmódra való áttérés egyáltalán nem könnyű. Rengeteg utána járást igényel, mit hogyan, de legfőképpen hol érdemes beszerezni. Le kell mondani egyes olyan termékekről, amelyek napi használatban vannak az életünkben. Eleinte szinte elképzelhetetlen, hogyan helyettesíthetőek ezek a cikkek, azonban mindenre van valami “mentes” megoldás.  

Napjainkban rengeteg olyan videót, bejegyzést látni a világhálón, amelynek a zero waste áll a középpontjában. Instagrammon és tiktokon is látni nem egy felhasználót, aki videóival, posztjaival próbál meg segíteni az embereknek. Elmagyarázza mit hol lehet megkapni és mit mivel lehet helyettesíteni.  

Azonban, mint minden más életmód során, itt is felbukkannak olyan szavak, kifejezések, amihez sokszor nem tudunk jelentést párosítani.  

komposztálás egy olyan háztartási művelet, amely során komposzt, vagyis szerves trágya keletkezik. Szilárd és folyékony szerves hulladékból keletkezik, a folyamat során a célszerűség szerint keverhetőek hozzájuk ásványi anyagok.  
A konyhai hulladék nagy mennyisége, így a komposztra kerülhet, amiből később egy sokkal jobb minőségű szerves trágya képződik, mint a boltban vásárolható. Ezáltal pedig a szemét mennyisége is lecsökkenhet.  

Az újra felhasználás fogalma azt jelenti, hogy a megvásárolt tárgyak élettartamuk végéig újra és újra felhasználásra kerülnek. Tehát ne dobjunk el semmit, amit esetleg feleslegesnek tartunk, hiszen egy már nem használható autógumiból remeg virágkaspót tudunk készíteni. A befőttesüvegek jól funkcionálnak mécsestartóként. A megunt ruhákat pedig tovább adhatjuk olyanoknak, akiknek nagyobb szüksége van rá. 

Zero waste otthon. Igencsak tág fogalomnak tűnik ez, azonban, ha egy kicsit is tovább gondoljuk, akkor értelemet nyer. Már, ha csak a bevásárlástól indulunk el, akkor egy egyszerű szabályt meg is fogalmazhatunk. “Ha nem kell, ne vidd haza”. Nyilván a boltoknak az a célja, hogy úton útfélen olyan dolgokba akadj, amire egyébként nincsen szükséged, de annyira kedvező az ára, hogy nem hagyhatod ott.  
Gondold végig és kérdezd meg magadban. “Biztosan van nekem erre szükségem?” 

Előző cikkeimben megemlítettem pár hasznos tippet, hogy miket is érdemes lecserélni otthonunkban annak érdekében, hogy még ha minimálisan is, de zöldebbé tehessünk. Ugyan a mai rohanó világban, nagyon sok embernek nincs ideje ilyen módon gondolkozni. Azonban egy fenntarthatóbb jövőért megéri, akárha csak pár percre is, de elgondolkozni azon, min tudunk változtatni mi magunk.