A WWF friss jelentése szerint végzetes következményei lehetnek, ha 1,5 Celsius-foknál jobban megemelkedik a globális átlaghőmérséklet. Az iparosodás előtti időszak volt az állatvédelemmel foglalkozó világszervezet kiindulópontja, eszerint már meg is haladtuk az 1 fokos emelkedést.

A jelentésben 12 kulcsfontosságú állatfaj kilátásait vizsgálták meg. A lundák például (kiemelt képünkön láthatja a gyönyörű szárnyast) az élelemforrásaik eltűnését szenvedik meg. A nagy-britanniai madarak azért találnak maguknak egyre nehezebben élelmet, mert a fő táplálékforrásukat jelentő homoki angolnák száma jelentősen megcsappant az elmúlt évtizedekben. Ennek az az oka, hogy a felmelegedő tengerben a szokásosnál korábban tenyésznek azok a rákfélék, amikkel a homoki angolnák táplálkoznak. Így aztán szépen be is indul a dominóeffektus, amely egymás után dönti romba több állatfaj fennmaradását is.

A kérgesteknősök is komoly veszélybe kerültek. Ennek az állatfajnak az határozza meg a nemét, hogy mennyire meleg homokban keltetik a tojásokat. Minél melegebb a homok, annál valószínűbb, hogy a teknős nőstény lesz, amikor kikel. Sajnálatos módon a globális átlaghőmérséklet emelkedése oda vezethet, hogy nem lesznek hímek, ami természetszerűleg maga után vonja a kérgesteknősök kihalását.

A dél-amerikai mókusmajmok árterek mentén élnek, így ők a gyakoribbá váló árvizek miatt tűnhetnek el. A hőmérséklet emelkedése veszélybe sodorhat olyan további fajokat is, mint a hópárduc, a víziló, a majmok, a békák, a tengeri teknősök vagy éppen a korallok.

Tanya Steele, a WWF egyik vezetője szerint a jelentés tökéletesen rámutat arra, hogy a kormányoknak hol és miben kellene erősíteniük a klímavédelmüket. A novemberi, Glasgowban tartandó ENSZ-klímatalálkozó egyik fő kérdése kell legyen az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése.

Forrás: Greenfo, Guardian