Hazánkban már évszázadok óta elképzelhetetlen az ősz szőlő, és a szüret hangulata nélkül. A történészek szerint az emberiség a szőlőt már mintegy 5332 millió éve ismeri. A kezdetekben az igénytelen növények közé tartozott, mert bárhol megtermett. Mégis elsősorban a napfényes, melegebb terülteket, és a tápanyagban gazdag talajokat kedveli.

Lássuk hát mit találunk a szőlő héja alatt!

A szőlő nagyon gazdag vitaminforrásnak számít, mert A, B1 és B2, C,- K-vitamin-, folsav, béta karotin és biotin is található benne.

Ásványi anyag tartalma is kiváló, mivel sok foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cinket tartalmaz.

Tápanyag tartalma alapján a szőlő az egyik legjobb energiaforrás. 70-80%-a víz, de 18%-os a cukortartalmú. Miközben szénhidrát tartalma 18-21g/100g között mozog, fehérje tartalma is elenyésző 0,6g/100g, szerves savakban például borkősavban, almasavban, citromsavban, borostyánkősavban és rostokban (pektin, cellulóz) igen gazdag tápanyag forrásunk.

Szőlő jótékony hatásai között tartják számon, hogy szívünk jó barátja, mivel nagyon sokféle módon védi a szívünket és az érrendszerünket. Magas vas és folsav tartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést, így a vérszegénységben szenvedőknek kifejezetten javasolt a szőlő fogyasztása. A szőlő verhetetlen az erek rugalmasságának megőrzésében, és az érelmeszesedés megelőzésében. A szőlő fogyasztása csökkenti a vérnyomást, és megakadályozza a vérrög kialakulást, javítja az erek állapotát, megerősíti a hajszálereket, ezért a szívkoszorúér betegségekkel küzdők számára ajánlott.

Segít az emésztésben, mikor a szőlő fogyasztásakor hő szabadul fel a gyomorban, és így csökkenti a gyomor irritációt, ezzel megszünteti az emésztési zavarokat. A piros szőlőben található cserzőanyag pedig jótékony hatást gyakorol a bélnyálkahártyára, serkentve a bélműködést. A szőlő képes megszüntetni a kövesedést a szervezetben, a vesében, a hólyagokban.

Antibakteriális védőpajzsot képez a szervezetben, ezzel meggátolja a vírusok terjedését, és likvidálja a herpesz és pliovírust. Ezek a tulajdonságai a tannin tartalmának köszönhetők.

Fáradtság és stressz csökkentő. Egyes szőlőfajokban nagyobb mennyiségben található vas, ezek komoly fáradtság és stressz csökkentő képességgel rendelkeznek. Antioxidánsok és vitaminok viszont minden szőlőfajtában nagy számban megtalálhatók, így a fáradtság mellett a kedélyállapotot is jelentősen javítják. Szőlő fogyasztásával könnyen felfrissíthetjük a szervezetünket, tehát erősen ajánlott a hosszan tartó szellemi munkát végzőknek.

Megelőzheti a rákot, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatását több teszt is alátámasztja. Bebizonyították, hogy a szőlőben található rezveratrol hatékonyan akadályozza meg a rákos sejtek terjedését. A mellrák megelőzésében nagy szerepet szánnak a szőlőnek, szervezetünk általános védelmét is elősegíti, legfőképpen a benne található pigmentek.

Asztmás tüneteket csökkent az asszimilációs hatásával, amikor is a tüdő nedvességtartamát növeli, és így csökkenti az asztmás reakciók gyakoriságát.

Agyműködést serkentő, ezért soha ne készülj a vizsgáidra egy kis szőlőcukor nélkül! B-vitamin tartalmával segíti az idegrendszer működését, csökkenti a stressz okozta káros tüneteket. Tanulóknak, szellemi munkával foglalkozóknak kifejezetten hasznos lehet a napi egy fürt szőlőt.

Hashajtó a benne található cellulóznak, cukornak és egyéb savaknak köszönhetően. Lazít a beleken, ami elősegíti a székletürítést.

Szemvédő, mert hatóanyagai megvédik a szemet a napból származó káros sugaraktól. Jelentős szerepet kap az idős korral együtt járó szembetegségek csökkentésében. Tehát egy bizonyos kor fölött kötelező a rendszeres szőlőfogyasztás.

Koleszterinszint csökkentő, mivel tartalmaz egy pterostilbene összetevőt, ami csökkenti a szervezet koleszterin szintjét A szőlő héjában pedig található egy olyan anyag, ami meggátolja a magas koleszterinszint kialakulását.

Migrénes tüneteken enyhít, ha korán reggel fogyasszuk a szőlőt natúr, vagy akár préselve.

A szőlő szépségápolóként sem utolsó, mert természetes ránctalanító. A kozmetika világában ma már nélkülözhetetllen a szőlőmag olaj, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, szelént, vagyis sejtregenerálót. A szőlő segít megőrizni a fogak fehérségét úgy, hogy meggátolja azok elszíneződését a benne található savaknak köszönhetően.

Izomregeneráló, ezért is ajánlott a testépítőknek, a konditermeket gyakran látogatóknak, miközben a szőlőben lévő antioxidánsok elősegítik még a méreganyagok távozását is a szervezetből.