„Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája.” Ki ne ismerné Weörös Sándor csodás sorait. Annál is inkább, mert itt az ideje a galagonya izzásának, és aki a napokban kirándul az erdőbe, vagy akár csak az erdőszélre, az meg is tapasztalhatja a csodás „izzást”.

A galagonya izzó pirosra színeződött termését az első fagyok előtt, októberben érdemes leszedni. Tövisei miatt kesztyűben is óvatosan gyűjtsük.

Egy igen szívós, hosszú életű növénnyel van dolgunk, a legidősebb galagonyabokor Franciaországban 500 éves. A néphiedelem úgy tarja, hogy a galagonya távol tartja a villámlást, és az istálló ajtaja fölé függesztve talizmánként védi az állatokat a rontástól. Az ókori Görögországban a nászágyat, a gyermek bölcsőjét díszítették vele, hogy távol tartsa onnan a gonosz erőket. Írországban a tündérek fájának nevezik, virágos ágaival ünneplik a házasságkötést és a gyermekáldást. Az antik világban köszvény elleni gyógyító hatását ismerték el. A XVII. századtól viszont már vérnyomáscsökkentésre, szívpanaszokra javallották az orvosok.

Napjainkban a galagonyát a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazzák. Hatását már a 19–20. század során igazolták. A növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki a hatóanyagokat. A galagonya flavonoidokat a vitexint, hiperozidot, rutint, aminszármazékokat a feniletilamint, tiramint, proantocianidokat és triterpéneket tartamaz. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Idősebb korban az úgynevezett öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlja a bükkszentkereszti füves Gyuri bácsi. A megelőzés szempontjából fontosnak tartja, folyamatos fogyasztását.

A hölgyek a terhesség alatt is fogyaszthatják, mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést kezelhetünk vele. Teája stresszoldó, nyugtató, altató hatású. Fülzúgásra is sokan alkalmazzák. Változó korban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat, ezért ajánlott a cickafark mellé.

Fogyasztható napi rendszerességgel. Amennyiben nyugtató hatást szeretnénk elérni, akkor lefekvés előtt langyosan igyuk, ha vízhajtásra használjuk, akkor napközben. Szívpanaszok vagy akut problémák esetén napi 1-2 csészével kúraszerűen fogyasszuk. Étkezés előtt, lehetőleg ízesítés nélkül ajánlott a fogyasztása, megelőzésre heti egy alkalommal. A tea mellett finom likőr, és különleges lekvár is készíthető a termésből.

Ellen javallt 12 éves kor alatti gyermekeknek, illetve az alacsony vérnyomásban szenvedőknek, mivel a fogyasztása, vérnyomáscsökkentő hatást vált ki.

Tea készítés: Egy csapott evőkanál levelet vagy termést 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után leszűrhető. Lehetőség szerint ne használjunk fémszűrőt!

Lekvár készítés: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerinti mennyiségű cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

Fotó: pixabay.com