A környezetvédelem egy igen fontos kérdés, de még ennél is fontosabb, hogy hogyan tehetnénk még többet érte?!

Rengeteg háztartásba, ha bekukkantunk, akkor már találunk 1-1 szelektív szemetest, talán még olyat is, ahova külön csak az üvegek kerülnek. Szerencsére egyre elterjedtebbek a bevásárlás alkalmával használatos rongy szatyrok, amelyeket nem csak, hogy újra és újra használni tudunk, de még sok közülük igen jól is néz ki.

De hogyan is tehetnénk otthonunkat még inkább környezet baráttá? És mit is jelent pontosan a zero waste kifejezés?

Ha a legpontosabban szeretnénk megfogalmazni, akkor azt jelentené, hogy nulla hulladék. Ez tulajdonképpen meg is fogalmazza nekünk a jelentését és a lényegét is, hiszen követői a maximálisan hulladékmentes életben hisznek. A mozgalom célja tehát nem más, minthogy mindent használjunk fel újra és újra, így elkerülhető, hogy hulladék kerüljön a környezetbe.

Természetesen, annak érdekében, hogy elkezdjük ezt a folyamatot, fontos, hogy tudatosuljon bennünk, ehhez bizony egy komoly életmódváltásra lesz szükség. Fontos megjegyezni, hogy a hulladékmentes élet nem egyenlő azzal, hogy egyáltalán nem termelsz szemetet. A szemét lehet egy relatív fogalom, hiszen van hasznos szemét is, amely visszaforgatható a gazdaságba.

A kezdetekben igen nagy segítségedre lehet majd az 5R módszer, amely egy csekklista és ennek követésével jócskán csökkenteni lehet a háztartásban felhalmozódott hulladékot.

Az 5R az alábbi angol szavak kezdőbetűit jelöli:

Refuse: utasítsd vissza, vagy mondj nemet! – Leginkább a boltokban van ennek jelentősége. Sokszor a szemünk vásárol helyettünk és olyan dolgokat veszünk meg, amelyeket egyébként nem is használunk.

Reduce: csökkentsd! – Rengetegszer valamilyen terméket kartonszámra veszünk meg, később pedig rájövünk, hogy nem is volt erre ekkora mennyiségben szükségünk és szintén csak a kukában végzi.

Reuse: használd újra! – Az élet más területein fel lehet használni újra vagy sem?

Recycle: szelektálj! – Talán ez az a pont, amit sok ember szerencsére már követ, de ezt a pontot akkor is érdemes többször is kihangsúlyozni. Hiszen itt dől el, hogy a szemét egyáltalán hova kerül.

Rot: komposztálj! – Főzés közben megmarad a zöldség héja? Ha van rá lehetőséged, akkor meg is van a megoldás.

Ha érdekel, hogyan és mivel tudnád helyettesíteni a lakásodba levő műanyag dolgokat, amik nap, mint nap használatban vannak, akkor tarts velem a következő cikkemben is.