Beköszöntött a december, eljött az év utolsó hónapja és ha most még az évvégi munkahelyi darálóban nem is tűnik fel sokaknak, nemsokára hozza magával az ünnepeket is ez az időszak. Az ünnepek pedig nem csak díszekkel és karácsonyi dalokkal érkeznek, hanem akciókkal, reklámokkal, leárazásokkal. Mert hát persze, ez a szeretet ünnepe, de a fogyasztói társadalomban a szeretetet mivel is lehetne jobban kifejezni, mint ajándékozással.

Néhány nappal ezelőtt írtunk bővebben a féktelen fogyasztás negatív hatásairól, akkor éppen a Black Friday kapcsán. Pedig a fekete péntek csupán az előszele annak, ami decemberben következik. Ha úgy tetszik, ez az első nagy roham, ahol kielégíthetjük a vásárlási és nem utolsó sorban birtoklással kapcsolatos vágyainkat. Bedőlhetünk az óriási akciók ígéretének, megvásárolhatjuk az új hajszárítót, tv-t, játékkonzolt, mobilt, bármit.

Aztán jön a karácsonyi készülődés, amikor szembesülünk azzal a – inkább vélt, mintsem valós – nyomással, ami ránk nehezedik. Mégpedig, hogy az ajándékot, a gondoskodást, azt, hogy örömöt szeretnénk okozni a barátainknak, családunknak, csak bolti vásárlással tudjuk megvalósítani. Nem szeretném elvinni ezt az írást abba az irányba, hogy ajándék vásárlás helyett költözzünk ki a pusztába és éljünk nyers vegán életmódot. Nyilvánvalóan nem erről van szó és nem is kell átesni a ló túloldalára, ahogy szokták mondani. Abba viszont igenis érdemes belegondolni, hogy valóban az új hajszárítón, eldobható kütyükön keresztül vezet-e az út a „boldog” karácsonyhoz.

Nem kell nagy dolgokra gondolni ahhoz, hogy változtassunk a berögződéseken. Érdemes viszont ketté bontani a dolgot és feltenni a kérdést, hogy mi magunk teszünk-e már lépéseket a saját ökológiai lábnyomunk csökkentésére. Majd pedig átgondolhatjuk azt is, hogy a szeretteink, barátaink, akiket meglepnénk az ünnepek alkalmával, ők vajon tesznek-e ilyen lépéseket.

De miért is fontos ez? Az ajándékozás lehet hasznos is. Nem minden esetben és nem mindenkinek – nyilvánvalóan – de a karácsonyi ajándékok kiválasztásakor elgondolkodhatunk azon, hogy mik azok a használati tárgyak, eszközök, amikkel környezettudatosabbá varázsolhatjuk az általunk megajándékozott személyek életét. A legegyszerűbb példák erre a következők:

  • vászontáska
  • pékárú, zöldség/gyümölcs tárolásra alkalmas, szintén vászonból készült tároló
  • férfiak és nők esetében is hasznos ajándék lehet egy jó minőségű biztonsági borotva, ami kiváltja az eldobható, műanyag változatot

De ha már ajándékozás, ne feledkezzünk meg a csomagolásról sem. Itt nagyon egyszerű a dolog, ha a lehető legkevesebb szemetet termelnénk, akkor egész egyszerűen ne csomagoljuk be az ajándékot. Ha mégis máshogy döntünk, akkor pedig érdemes újrahasznosított – és újrahasznosítható – csomagolóanyagot használni, esetleg egy már meglévő dobozt, ami évről-évre bekerülhet a fa alá, megspórolva ezzel a csomagolópapír vásárlást.

Arra a kérdésre pedig, hogy műfenyő vagy igazi fa álljon a nappaliban, egy korábbi cikkünkben kerestük a válaszokat: