Múlt héten írtunk arról, hogy a KDNP két képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be. Ebben megtiltanák energiaitalok értékesítését 18 éven aluliak számára. A szabályozás voltaképpen azonos az alkoholtermékekre vonatkozó szabállyal, így bevezetése túl nagy bonyodalmat nem fog okozni. Összességében mégis kettős kettős érzéseim vannak. A mellett, hogy egyet tudok érteni ezzel, valahol mégis a problémák előli menekülésnek érzem. A következőkben megpróbálom összefoglalni, miért.

Magával a javaslattal egyetértek…

Ha csak önmagában az egyetlen lépést nézzük, akkor szerintem ez támogatható, mind egészségügyi, mind társadalmi szempontból. A legtöbb energiaital olyan összetevőket tartalmaz, melyek rövid távon valóban „felpörgetik” az embert. Hosszútávon azonban egyértelműen károsak az egészségre. Ez különösen igaz a még nem kifejlett immunrendszerrel rendelkező gyermekekre. A termékeken ott is szokott lenni a 18-as karika és a tájékoztatókban is, hogy gyermekek számára nem ajánlott.

E mellett a probléma létezését sem lehet kétségbe vonni. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a tíz év alatti gyermekek 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőttek harminc százaléka. Az EFSA szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 milligramm/testsúlykilogramm naponta. Ennél szinte az összes energiaital többet tartalmaz. A tiltás tehát magában nézve probléma.

…de nem ez a probléma

Mindezen racionális érvek ellenére ugyanakkor nem tudok elmenni a mellett, hogy ismételten arra látunk példát, amikor egy mélyebb problémát próbálnak megoldani egy jogi aktussal. Márpedig, ha egy társadalmi problémát adminisztratív eszközökkel próbálunk kezelni, annak szükségképpen kudarc lesz a vége.

Sokan képesek nagyon egyszerűen kezelni a gyermekek túlterheltségével kapcsolatos problémákat, hogy ez régen is így volt. De ez nem így van, a gyermekekben lévő stressz mértéke számos tanulmány szerint sokkal magasabb jelenleg, mint a múltban. Ez egy összetett kérdés, ennek több oka van. A tananyagok méretének növekedésével az iskolai megfelelési kényszer is egyre nagyobb a gyerekeknél, de más területen is megvannak a problémák.

Számos probléma kereshető családon belül is. A válások, családok szétszakadásának száma egyre gyakoribb, és ezt a gyermekek még kamaszkorban is nehezen kezelik, fiatalon pedig még kevésbé tudnak mit kezdeni a helyzete. Ez szinte kihatással van a gyerekek fizikai, és mentális teljesítő képességére is.

Végül ne menjünk el a közösségi média túlzott használata mellett, amely szintén egy kettős problémát jelent. Egyrészről a túl sok használat az alvástól vesz el időt, amely révén fáradtan, kevesebb energiával vágnak neki a napnak, másrészt a közösségi médiában gyakran megjelenő ideálisnak tűnő (valójában hamis) világ egy olyan megfelelési kényszert is előidézhet a gyermekeknél, amivel ebben a korban még nehéz mit kezdeni.

Sorolhatnánk még az okokat, de a lényegen nem változtat: a gyerekek szorongása, stressze, fizikai teljesítőképességének a csökkenése egy összetett folyamat, melynek kapcsán sokan segítségre szorulnak. És ezt a rövid távú segítséget látják az energia-italokban.

Az energiaital tehát nem maga a probléma. Az ital egy a létező problémákra adott válasz. Helytelen válasz ugyan, de akkor is válasz. Azzal, hogy megtiltjuk a gyermekeknek a fogyasztását, ugyan teszünk egy lépést az egészségük megőrzése felé, ám a legnagyobb problémát nem oldjuk meg, hanem csak egy másik – valószínűleg nem sokkal jobb – „megoldás” felé tereljük őket. Ha egyáltalán ezt elérjük. Hiszen látjuk, hogy a cigarettához és az alkoholhoz is könnyedén hozzájut az, akinek erre szüksége van, akkor is, ha még nincs 18 éves. Nem lesz sokkal bonyolultabb történet az energiaital sem.

Ez a prevenció hibás

A törvények ismertetése egyébként sem megoldás, ez már korábban kiderült. Általános tapasztalat az, hogy a különböző prevenciós foglalkozásoknál is azoknak a hatékonysága, ahol csak elmondják, hogy mi tilos, és milyen következménye lehet a törvények megszegésének, nem vezet eredményre. Hiába megy be valaki rendőri egyenruhában a gyerekekhez, hogy „ne drogozzatok, mert bünti lesz”, ezzel nem lehet semmit elérni, mert a hamis szükséglet ettől függetlenül megjelenik, ha pedig már elindult a lejtőn, akkor ez semmit nem ér. Azok a foglalkozások, amelyek a prevenció mellett segítenek a stresszkezelésben, konfliktus-kezelésben, és nem csak azt mondják meg, hogy mit tilos tenni, hanem azt is, hogy mit lehet, általában sokkal hatékonyabbak.

És ez elérkeztünk oda, ami a legnagyobb problémám a javaslattal: hogy az energiaital-fogyasztás okáról egy szót sem ír. Illetve ír, de amit ír, arról nehezen tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek: „napjainkban a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyeket korlátlanul fogyaszt, figyelmen kívül hagyva azok koffein tartalmát, amely az egyéni érzékenységtől függően akár súlyosabb tüneteket is kiválthat.”

Könyörgöm, az energiaitalok kínálata több mint 20 éve velünk van elég széles körben, nem lehet a divattal magyarázni az elmúlt évek emelkedő tendenciáját. Észre kellene venni, hogy más jellegű problémák vannak, amikkel senki nem foglalkozik. És (általában) az sem igaz, hogy a gyerekek figyelmen kívül hagyják a tartalmát, épp ellenkezőleg: a tartalma miatt fogyasztják.

A kormányzati közleményeket olvasva az emberben lassan egy olyan kép alakul ki, mintha ma Magyarországon a gyermekvédelem legnagyobb problémái az energiaital, az LMBTQ propaganda, meg a fóliázatlan könyvek lennének.  Holott a valóság egészen más: éhség, nélkülözés, csonkacsaládok, családon belüli abúzus, stressz, megfelelési kényszer. Ezek ma a legnagyobb problémák a gyermekeknél és ez az, amivel kapcsolatban gyakorlatilag semmilyen kormányzati intézkedés nincs, pedig talán nem ártana valami ezek kezelésére is.

De se baj, majd betiltjuk az energiaitalokat és minden rendben lesz. Bocsássák meg nekem, hogy szkeptikus vagyok…